Ny forskning
Professor Peter Barrett och hans team av skoldesignexperter vid University of Salford, Storbritannien, uppvisar i ny forskning tydliga bevis på att väl utformade grundskolor kan öka barnens studieresultat i läsning, skrivning och matematik.
I deras banbrytande studie, HEAD-projektet (Holistic Evidence and Design)², konstaterade dem att skillnader i klassrummets fysiska egenskaper förklarade 16 % av variationen i inlärningsresultaten över ett år för de 3 766 elever som ingick i studien. För att klargöra; ju bättre klassrummet är utformat, desto bättre studieresultat uppnår barnen.
De viktiga designelementen
Resultaten som presenteras i HEAD-studien visar att vissa designelement i klassrummet är avgörande för attförbättra inlärningen. Dessa är
I denna studie är det första gången som tydliga bevis tagits fram på vilken effekt den övergripande utformningen av den fysiska inlärningsmiljön har på människor. Tidigare har specifika aspekter som luftkvalitet studerats, men hur all aspekter vid utformningen av inlärningsmiljön påverkar människor i verkliga miljöer har hittills baserats på magkänsla och önsketänkande.
Under tre år utförde forskare i HEAD-projektet detaljerade undersökningar av 153 klassrum från 27 olika skolor. De samlade även in resultatstatistik från elever som studerade i dessa miljöer.
Betydelsen av sensoriska faktorer
Studien belyser ett brett spektrum av sensoriska faktorer och använder statistisk flernivåmodellering för att isolera effekterna av klassrumsdesign från andra faktorer, som eleverna själva och deras lärare.
Som forskarna påpekade i rapporten: "Överraskande nog verkar övergripande faktorer i skolan (t.ex. storlek, navigationsvägar, specialiseringsanläggningar, lekplatser) inte vara alls lika viktiga som utformningen av de enskilda klassrummen. Budskapet är att först och främst måste varje klassrum vara väl utformat."
Nedan hittar du praktiska riktlinjer för hur du implementerar HEAD-resultaten i ditt nästa inlärningsmiljöprojekt.
Medan du läser de här riktlinjerna kan du även fundera på hur dessa konstruktionsprinciper (för optimala studieresultat) också kan tillämpas på andra typer av byggnader. Till exempel för att skapa bättre vårdanläggningar, bättre arbetsplatser och bättre bostadsområden.
Källor
- SINPHONIE final report
- Clever Classrooms – Summary Report of the HEAD Project