Två typer av buller
Det finns två olika typer av ljud som påverkar den akustiska miljön i klassrummet: inomhusljud och utomhusljud.
Inomhusljud kan delas in i två olika källor: luftburet ljud och ljud som fortplantar sig genom själva byggnaden.
- Luftburet ljud brukar härröra från mänskliga aktiviteter eller mekaniskt buller i angränsande rum. Det färdas genom luft, väggar, golv och tak.
- Ljud som fortplantar sig genom byggnaden kommer från människor eller mekanisk utrustning i utrymmen ovanför eller nedanför, eller genom marken.
- Inomhusljud motverkas vanligtvis med inbyggd ljuddämpning med hjälp av möbler, mattor och andra ljudabsorberande material.
Utomhusljud kommer från byggnadens omgivning.
- Avståndet från ljudkällor har stor inverkan på uppfattningen av yttre buller: det gör också förekomsten av hinder för buller som byggnader, träd osv.
- Olika källor skapar olika typer av ljud. Trafik skapar till exempel ett lågfrekvent ljud, medan fågelsång har hög frekvens.
- Vägtrafik är den största källan till utomhusbuller. 13 % av befolkningen i Europa störs av buller från vägtrafik.
Önskvärda ljud
Klassrum kommer aldrig att vara helt ljudfria, vilket de inte heller bör vara.
Vid en mätning av ljudtrycket ligger kontor med öppen planlösning i allmänhet på ca 70 decibel. Om du någonsin varit i ett rum fullt av barn vet du att barn vanligtvis inte är tystare än din genomsnittliga kontorsarbetare, även när han eller hon blir ombedd att sitta ner och fokusera.
70 decibel i ett öppet kontorslandskap är cirka 10 decibel högre än ett vanligt samtal och 20 decibel högre än det normala ljudtrycket som genereras i ett vardagsrum eller kök. Rum med många människor i sig tenderar att vara bullriga, klassrum ännu värre.
En fullständig frånvaro av buller är därför inte realistiskt. Snarare bör ambitionen vara att skapa de rätta förutsättningarna för att producera och ta till sig önskvärda ljud och rätt ljudnivåer.
I klassrummet ska läraren kunna undervisa. Eleverna ska kunna höra läraren, högt och tydligt.
I de följande avsnitten kommer vi att titta på några av de åtgärder som designers och arkitekter kan vidta för att säkerställa en tillfredsställande akustikmiljö i klassrum. Vi kommer att fokusera från tre olika håll: utomhusbuller, inomhusbuller och rumsform.
Utomhusbuller
Utomhusbuller kan vara en källa till frustration för lärare, särskilt eftersom det är svårt att kontrollera.
Clever Classrooms-studien pekar på att klassrummen, när det är möjligt, bör vara placerade på avstånd från områden med mycket aktivitet, som skolgården, idrottsanläggningar och entréer.
Trafikbuller är ofta svårt att helt stänga ute, men kan minskas med hjälp av akustisk dämpning som träd och buskar.
Fönster med bullerdämpande egenskaper är avgörande för att minska buller utifrån. Reducering av regnljud är särskilt viktigt. Enbart regnljud från fönster har en ljudtrycksnivå på 40 decibel.
Inomhusljud
Inomhusakustiken kan förbättras genom att förse klassrum med stora mattor. Om mattor verkar olämpliga eller opraktiska för ändamålet kan arkitekter överväga gobelänger eller väggdekorationer av textil.
Andra typer av tjockt tyg/material kan användas för att dekorera klassrum, till och med projektarbete som skapats av eleverna själv med den här typen av material.
När inomhusljud ska reduceras kan heltäckningsmattor eller stora mattor vara mycket effektiva, men småjusteringar kan också ha en betydande effekt. Till exempel ger stolar och bord med gummifötter mindre buller. Detta gäller för alla rum med bord och stolar, men särskilt i ett klassrum fullt av rastlösa barn.
Rumsform
Klassrumsdesign ska göra det möjligt för elever att sitta närmare läraren, vilket gör att lärare lättare hörs. I rektangulära rum med ett större längd till bredd-förhållande är en sådan placering oftast lättare. Det ger också fler presentationsmöjligheter.
Källor
- Clever Classrooms (2015), Summary report of the HEAD project, University of Salford, Manchester
- Crandell, C., Smaldino, J. (2000) Classroom Acoustics for Children With Normal Hearing and With Hearing Impairment,Language, Speech, and Hearing Services in Schools, Vol. 31, 362–370, October 2000
- Picard, M., Bradley, J. (2001) Revisiting speech interference in classrooms, Audiology 2001, 40: 221- 244
- DEIC