Vilka områden inom design av dagsljus omfattas av EN 17037?


VELUX takljusmoduler med rullgardiner
VELUX takljusmoduler med rullgardiner

Den nya europeiska standarden för design av dagsljus omfattar fyra områden: mängden dagsljus, bedömning av utblick från fönster, tillgång till solljus, förebyggande av bländning

Vissa designers arbetar kanske redan med design för att ge dagsljus, men de övriga tre delarna inom designen utökar standardens omfattning betydligt.
Detta blogginlägg ger en översikt över de fyra områdena och fungerar som en introduktion till standardens innehåll. 

  1. Mängden dagsljus
    Mängden dagsljus, eller luminansnivån, gör att människor kan utföra sina arbetsuppgifter. Den har även betydelse för om det finns behov att tända artificiell belysning. Bedömningen kan ske genom klimatbaserade modeller eller beräkning av dagsljusfaktorer. 
  2. Bedömning av utblick från fönster
    Människorna i byggnaden bör ha en stor och tydlig utblick. I EN 17037 beaktas både hur bred utblick man har och hur långt man ser, samt naturens ”lager” (himmel, landskap och mark). Utblicken ska vara tydlig, oförvrängd och ha en naturlig färgsättning. Bredden kan fastställas med en detaljerad eller förenklad metod. Avståndet utomhus och antalet lager mäts för varje metod.
  3. Tillgång till solljus
    Tillgången till, eller exponeringen för, solljus är en faktor som har betydelse för människor i bostäder, förskolor och sjukhussalar. Daglig exponering för solljus kan fastställas med detaljerade beräkningar eller tabellvärden.
  4. Förebyggande av bländning
    Som namnet antyder rör förebyggande av bländning arbetet med att ta bort riskerna för att människorna i byggnaden bländas, särskilt de som inte kan välja var de ska sitta. Här används en detaljerad beräkning av sannolikheten för att bli bländad (DGP, Daylight Glare Probability) eller en standardtabell med värden för solskyddsmaterial.
Guide till dagsljus och EN 17037 E-böck på skärmen

Hur mäts tillhandahållandet av dagsljus?

För att ge arkitekter och designers flexibilitet, samtidigt som man gör standarden EN 17037 användbar och förståelig, anges en miniminivå för prestanda som måste uppnås inom samtliga fyra områden gällande design av dagsljus.

Utöver minimirekommendationen finns även två högre prestandanivåer: medel och hög. De som använder standarden kan välja den prestandanivå som passar bäst för byggnadens utformning och dess användning. Det finns en förenklad och en detaljerad metod som kan användas för att bedöma varje designområde.

VELUX Commercial specialiserar sig på att erbjuda dagsljuslösningar för kommersiella och offentliga byggnader. Kontakta oss för att ta reda på hur våra takljusmoduler kan förbättra dagsljusinsläppet i dina byggnader. Läs mer om varför standarden inrättades och vilka byggnadstyper den gäller.

Atrium med takljus från insidan på UK Hydrographic Office

Atrium med takljus från insidan på UK Hydrographic Office - se referensprojekt

Relaterade artiklar

Interiörbild från DSV:s huvudkontor med VELUX takljusmoduler

Den nya europeiska standarden EN 17037 gäller dagsljus i byggnader. Standarden publicerades i slutet av 2018 och är den första europeiska standarden som uteslutande handlar om design för och tillhandahållandet av dagsljus.

Interiörbild från förskolan Glenpark i Skottland med VELUX takljusmoduler

Den nya europeiska standarden för dagsljus i byggnader, EN 17037, är sammanställd för att kunna tillämpas på alla byggnadstyper.