Att förstå takljusets energiprestanda: Vad är U-värde, G-värde och energibalans?


Utsikt över taket på universitetet i Lyon
Universitetet i Lyon, Frankrike. Takljus ersattes med energieffektiva VELUX takljusmoduler

En byggnads koldioxidutsläpp och energianvändning påverkas i hög grad av balansen mellan värmeförluster och solinstrålning. När man utformar en byggnad är det därför bra att förstå sambandet mellan värmegenomgångskoefficient, glas och de olika nivåerna av termisk prestanda.

Nyckelfaktorer som påverkar takljusens energiprestanda

1. Vad är G-värdet?

Måttet på den solenergi som kommer in i en byggnad genom glasrutan är den totala solenergitransmittansen, eller g-värdet. Det är förhållandet mellan den solinstrålning som passerar genom glasrutan och den solinstrålning som träffar glasrutan, uttryckt som ett värde från 0 till 1. Tillbehör, t.ex. automatisk eller manuell solavskärmning, kan i kombination med glaset ge ett dynamiskt g-värde, som därmed kan ändras beroende på inre eller yttre förhållanden.

Fakta om G-värde:

  • Mäter hur mycket solenergi som kommer in genom ditt takljus
  • Klassas från 0 till 1 (högre siffror = mer solenergi)
  • Kan styras dynamiskt med solavskärmning

2. Vad är U-värdet?

U-värdet för en byggnadsdel uttrycker den mängd energi som överförs från den varma sidan till den kalla sidan. Ju lägre u-värde, desto mindre energi överförs. Ofta är målet att minska u-värdet för byggnadsdelar för att minska värmeförlusten och därmed uppvärmningsbehovet i byggnaden.

U-värdet uttrycks i W/m²K I glaskonstruktioner överförs värme från insidan genom isolerglaset till utsidan genom strålning, konvektion (varm luft stiger, kall luft faller) och värmeledning.

För både g-värden och u-värden kan prestanda anges för hela glasenheten eller bara för den mittersta rutan. Som namnen antyder tar värdena för hela enheten hänsyn till både glaset och ramen, medan värdena för mittrutan endast avser glaset.

Värden för mittrutan verkar lägre eftersom effekten av ramen inte beaktas. Det är viktigt att se till att jämförelser görs mellan olika produkter - och att representativa värden används i bedömningar av hela byggnader. Läs mer om u-värdet.

Fakta om U-värde:

  • Mäter värmeöverföring från varma till kalla områden
  • Lägre u-värden = bättre isolering
  • Mäts i W/m²K
  • Värme överförs genom:
    • Strålning
    • Konvektion (luftrörelse)
    • Konduktion

Lutande vs. vertikala fönster: Vad du behöver veta

Takljus monteras på lutande ytor, vilket innebär att de har ett sämre U-värde (ett mått på värmeförlust) jämfört med vertikalt installerade fönster. Detta beror på att gasen mellan glasrutorna rör sig mer när fönstret lutar, vilket ökar värmeförlusten. Typen av gas och tjockleken på mellanrummet mellan glasrutorna påverkar också denna rörelse. Om mellanrummet är cirka 10 mm eller mindre spelar lutningen i allmänhet inte så stor roll. Det högre Uw-värdet innebär att mer värme kan ta sig ut genom takljuset, vilket påverkar byggnadens energieffektivitet. Takljus släpper dock också in mer solljus och dagsljus eftersom de exponeras för en större del av himlen än fasadfönster och normalt installeras utan någon konstruktiv skuggning. Detta kan öka både solinstrålningen och det naturliga ljuset inne i byggnaden.

Traditionellt sett är u-värdet den enda parameter som används för att utvärdera fönsters energiprestanda. Det är obligatoriskt att deklarera CE-märkning Uw för takljus i 90° vinkel, dvs. som fasadfönster.

Även om värmetransmittansen ökar med ökad lutning, ökar de passiva solvinsterna ännu mer. Därför ger det vertikala värdet en mer rättvisande indikation på prestandan än det lutande värdet. VELUX Commercial strävar efter att takljusets u-värde ska ersättas av energibalans.

Göra smarta val: Bortom grundläggande mätningar

Energibalans: Den kompletta bilden

Termen energibalans används för att beskriva ett fönsters energimässiga egenskaper. Avsikten är att kommunicera balansen mellan solinstrålning och värmeförlust. Energibalansen beräknas som summan av användbart solinstrålning genom fönstret under uppvärmningssäsongen minus eventuell värmeförlust. Energibalansen är ett mer exakt sätt att beskriva ett fönsters energiegenskaper än enbart u-värdet, eftersom energibalansen inkluderar både Uw-värdet och g-värdet för att ge en mer komplett bild.

Vad man bör tänka på:

  • Byggnadstyp och design
  • Fönstrets orientering
  • Geografiskt läge
  • Balans mellan solvärmeökning, fördelar med naturligt ljus och problem med värmeförlust
Grafik som visar solinstrålning, värmeförlust och energibalans för takljus

Nyckelindikatorer för takljusens energiprestanda

Professionell insikt: Få ut mesta möjliga av dina takljus

Sammanfattningsvis spelar takljus en avgörande roll i en byggnads energidynamik genom att påverka både värmeförluster och solvinster. För att optimera energiprestandan är det viktigt att förstå samspelet mellan g-värden och u-värden. Takljus kan visserligen öka värmeförlusterna på grund av högre Uw-värden, men de förbättrar också solinstrålningen och dagsljuset, vilket bidrar till en mer energieffektiv och behaglig inomhusmiljö. Genom att fokusera på energibalansen, som tar hänsyn till både solinstrålning och värmeförlust, kan konstruktörer fatta välgrundade beslut som maximerar fördelarna med naturligt ljus samtidigt som energiförbrukningen minimeras. I slutändan kan en strategisk användning av takljus leda till betydande förbättringar av en byggnads totala energieffektivitet och hållbarhet.

Bilder av en bilhall utan och med takljus

Takljus kan öka både solinstrålning och naturligt ljus inne i byggnaden

Bästa praxis för energismarta takljus

  1. Tänk på både u-värde och g-värde när du väljer takljus 
  2. Ta hänsyn till installationsvinkeln för korrekta prestandaberäkningar
  3. Titta på den totala energibalansen snarare än enskilda mätvärden
  4. Ta hänsyn till ditt specifika klimat och dina byggnadsbehov

 

Källa: Grundbok om dagsljus, energi och inomhusklimat

Relaterade artiklar

VELUX takljusmoduler nordljus på Promega Logistics Center

När det gäller energieffektivitet i byggnader är det avgörande att förstå u-värdet för byggnadskomponenter. U-värdet är också en nyckelfaktor när det gäller att bestämma våra produkters termiska prestanda.

Takljusinstallationer hos Otto Shuner AG uppifrån

Att maximera tillgången till dagsljus i din industribyggnad har flera fördelar. Bra dagsljus ökar komforten, hälsan och produktiviteten bland dina anställda. Bra dagsljusdesign kan också hjälpa dig att göra säkerhet till en operativ prioritet. Oavsett om det gäller ett lager, en fabrik eller ett huvudkontor — VELUX Commercial kan hjälpa dig att välja den säkraste lösningen.

Terminaler i Nordhavn med takljus i polykarbonat

Dagsljus- och ventilationslösningar bidrar till att skapa attraktiva och bekväma utrymmen av hög kvalitet att tillbringa tid i. En rad takljuslösningar finns tillgängliga för att maximera exponeringen för naturligt ljus i offentliga byggnader.