{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Takljusmoduler som en del av stadsdelsförnyelsen

Icône är ett nybyggt kontor beläget i stadsdelen Belval i Luxemburg med inbjudande utsikt över Hauts Fourneaux. Icône ligger i ett historiskt område som ursprungligen var känt för sin stålindustri och består av 18 800 kvadratmeter kontorsyta fördelat på fem våningar. Projektet var ett svar på regeringsledda initiativ för att förnya och vitalisera det omgivande området efter industrialiseringen. I byggnaden finns grupprum för samarbete och kreativitet, samt en restaurang och butikslokaler för de boende.

Takljusmoduler bildar ett stort centralt atrium

Efter att ha säkrat det expansiva nybyggnadsprojektet satte Foster + Partners de boendes välbefinnande och produktivitet i främsta rummet i designplanerna. Totalt 700 takljusmoduler specificerades för att skapa ett centralt atrium som ger dagsljus över fem nivåer. Uteserveringar, mötesrum och grupprum ger en känsla av lugn och bidrar till en hälsosam miljö fyllt med dagsljus. Fönsterfasader tillsammans med takljus säkerställer att det finns en koppling till utomhusmiljön i alla öppna kontorsutrymmen.

Takljusmoduler föreslogs för att uppnå en kostnadseffektiv och visuellt tilltalande lösning för en byggnad som krävde rikligt med naturligt ljus samtidigt som vattentätheten skulle bibehållas.

Den modulära konfigurationen möjliggjorde optimerade dagsljusnivåer och en estetisk koppling till byggnadens fasad. Det prefabricerade systemet underlättade snabb installation trots utmaningen att samordna med andra entreprenörer under takkonstruktionen.

VELUX Commercial tillhandahöll olika tjänster för att säkerställa en pragmatisk och funktionell design. Vårt breda produktutbud, skapa 3D-renderingar och tillhandahålla tekniska lösningar har några av dem.

Problemet med expansionsfogar som skar genom takljusen kom tillrätta genom att teamet säkrade anslutningsdetaljerna, föreslog stabilitetslösningar och såg till att regnvattenhanteringen och innerbeklädnaden anpassades korrekt.

Dessutom uppfyller lösningen ett särskilt krav på att använda en glasruta som tillåter nödvändig UV-strålning att passera och nå träden nedanför.

Tack vare noggrann planering och effektivt utförande kunde installationen slutföras före utsatt tid.

Nästa generations digitala arbetsmiljö

Flexibilitet och modularitet innebär att kontorsutrymmen kan anpassas till ett företags eller individers sätt att arbeta. Den moderna designen omfattar en digitalt smart byggnad med intelligenta hissar, virtuell reception och digitala applikationer för att hantera energiförbrukningen. Cirka 3 000 kvadratmeter kontorsyta och sociala utrymmen är reserverade för frilansare och entreprenörer. En samarbetsinriktad kontorsmiljö har utformats för att stödja och inspirera de boende i byggnaden att anamma framtida arbetssätt.

Översikt


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Arkitektritningar

Produkter som används i projektet

14 × Ryggås med stödbalk 5°

Ryggås med stödbalk 5°

En takljuslösning som installeras med en vinkel på 5° tillsammans med diskreta vågräta stödbalkar. ​

Illustration av Ryggås med stödbalk Läs mer

Antal moduler: 700

Ryggås med stödbalk 5°

En takljuslösning som installeras med en vinkel på 5° tillsammans med diskreta vågräta stödbalkar. ​

Illustration av Ryggås med stödbalk Läs mer

Darren Haylock

Partner, Foster + Partners

Med ett så stort projekt ville vi utveckla ett nytt sätt att arbeta på ett kontor. Coworking spaces som uppmuntrar till samarbete och förbättrar människors välbefinnande kräver dagsljus, det tycker vi är så viktigt. Dagsljuset ger byggnaden ett centralt fokus och skapar den perfekta miljön för kontorsarbete och fritid. Fönster och takljus skapar också en koppling till utomhusmiljön.

Darren Haylock

Partner, Foster + Partners

Detta är en av de största installationer av VELUX takljusmoduler i Europa. Det är ett modulärt, prefabricerat system som gjorde det enkelt att installera, installationshastigheten var fantastisk. Valet av takljusmoduler hjälpte oss verkligen att effektivisera arbetsprocesserna för en enkel, effektiv och mer samordnad installation.

Takljuslösningar

Det modulära systemet

Få reda på mer om modularitet, viktiga fördelar och vår samarbete med Foster + Partners.

Titta närmare på det modulära systemet
Projektsupport till takljuslösningar

Vi finns här om du behöver hjälp

Våra takljusmodulsspecialister är beredda att hjälpa dig genom hela processen – från design till installation.

Få projektsupport

Andra referenser