{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

En historisk fabrik transformeras till ett öppet kontor

Sweco är en ledande, global och reglerande konsultfirma inom arkitektur, ingenjörskonst och miljö. 180 anställda arbetar på deras kontor i Aarhus, Danmark. De anställda var involverade i att transformera fabriken från 1899 till kontor. Detta projekt innehöll utbyte av takljus för att optimera dagsljus och ge frisk luft.

En byggnad designad av arkitekter för arkitekter

Den historiska byggnaden innehåller ett sågtandstak som ursprungligen byggdes med takljus år 1959, under en industriell period när byggnaden användes som en pappersfabrik. Förslitning under årtiondena bidrog till att takljusen inte längre var termiskt effektiva. De kunde heller inte ge invändiga utrymmen optimala nivåer av dagsljus på grund av missfärgade glasrutor. Swecos arkitekter och designers tog fram en plan som skulle se till att dagsljuset var en central del av renoveringsprojekt. Projektet som skulle transformera en produktionsfabrik till ett modernt kontor.

Dagsljus under ett tak för alla anställda

Totalt 432 nordljusmoduler installerades i 9 rader och 3-glasrutor inkluderades för att förbättra termisk komfort. För att se till att takljusmodulsystemet skulle passa med den befintliga takstrukturen designades två enheter med specialmått för varje rad. Sextiotre av dessa moduler har ventilation för att ge tillgång till frisk luft och därmed bidra till lägre nivåer av koldioxid. För ytterligare säkerhet finns ventilation för rök och värme tillgängligt ifall det skulle börja brinna.

VELUX takljusmoduler valdes för sin kostnadseffektivitet och kvalitet. En enhetlig design och integrerade motorer gör det omärkbart om moduler är fasta eller öppningsbara.

Hållbar design som del av en renovering

Som del av hållbarhetsmål behölls ett stöttande tak och byggnadsstrukturen. Även bevarades originaltegel och betong. Återanvändningen av patinerat tegel betyder längre livstid på byggnadsmaterial.

Till följd av mindre behov av ytterligare material blev klimatavtrycket lägre. Utbytet av takljus minskade även behovet av artificiellt ljus för att uppnå optimalt dagsljus. Teamet på Sweco har lyckats använda och behålla befintliga resurser för att ge en gammal byggnad nytt liv.

Översikt


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Produkter som används i projektet

9 × Nordljus

Nordljus 25–90°

En takljuslösning för lutande tak, utbyggnadstak eller sågtak.

Illustration av Nordljus-lösning Läs mer

Antal moduler: 432
63 SHEV och komfortventilation

Byggnadsstorlek: 3,100 kvadratmeter kontor

Nordljus 25–90°

En takljuslösning för lutande tak, utbyggnadstak eller sågtak.

Illustration av Nordljus-lösning Läs mer

Anders Lyhne

Creative Director, Sweco Architects

I renoveringsprojekt var det viktigt att designa på ett sätt som gör det möjligt för optimalt dagsljus i hela byggnaden.

Anders Lyhne

Creative Director, Sweco Architects

Vi ville att alla våra människor i Aarhus skulle arbeta tillsammans under ett tak, i ett öppet landskap. Att förstå hur dagsljus tar sig in i en byggnad har gjort det möjligt för oss att skapa en kontorsmiljö där varje anställd får ta del av dagsljus. Detta var ett viktigt mål och fokus under renoveringen, idag är dagsljus en daglig glädje för varje anställd.

Ikon för prisförslag

Få et prisoverslag

Bed om et prisoverslag på din ovenlysløsning

Få ett prisförslag
Projektsupport till takljuslösningar

Vi finns här om du behöver hjälp

Våra takljusmodulsspecialister är beredda att hjälpa dig genom hela processen – från design till installation.

Få projektsupport

Andra referenser