{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

Biotech-företaget Promega införlivar dagsljuset som en del av byggnadens hållbara design

Ett imponerande 9 000 kvadratmeter stort tak sträcker sig över den nya Promega-byggnaden i Walldorf, Tyskland. Dagsljus, frisk luft och korsventilation tillhandahålls genom takljusmodulerna som en del av ett stort projekt.

Ett atrium fyller den mångsidiga lokalen med dagsljus

Promega kombinerar kontor, logistik och produktionsområden. Ett av projektmålen för arkitekterna på arkitektbyrån haas cook zemmrichs var att den multifunktionella byggnaden skulle rymma en mängd funktioner på flera våningsplan. Promega Corporations dotterbolag verkar nu som en enhet under ett pulpettak som ger dagsljus till över 115 anställda. De kan njuta av ett utrymme med gedigen inredning i trä och flera våningar som badar i dagsljus.

250 takljusmoduler skapar aktiva arbetsmiljöer med dagsljus via atriet i mitten av byggnaden. Atriet ger även människorna i byggnaden en kontakt med naturen utomhus. Det rumsliga konceptet och byggnadens klimattänk gör att dagsljus och frisk luft når djupt ner i byggnaden. 

Ett pulpettak med rader av takljusmoduler vända mot norr har monterats för att ge dagsljus utan bländning och släppa in ett mjukt naturligt ljus. Det här innebär att man inte behöver solskydd i taket. Pulpettaket består av en träkonstruktion som täckts på plats. På fasaderna skyddar djupa takutsprång och solskydd mot direkt solljus.

Förutom att byggnadens komponentaktivering utgår från geotermiska sonder och mekanisk ventilation, säkerställer takljusmodulerna en behaglig inomhusmiljö. 3-glasrutor ger ytterligare värmekomfort och ett lågt U-värde vilket minimerar värmeförlusten. De bidrar även till en hållbar design som inkluderar ett solcellssystem på taket för att sänka energiförbrukningen. Flera moduler kan öppnas för att ge en naturlig skorstenseffekt i atriet och bidra till ökad luftcirkulation för att sänka koldioxidnivåerna. Takljus stödjer hållbarhetsmålen avseende frisk luft och gör att man är mindre beroende av luftkonditionering och därmed sänks energiförbrukningen under varma månader.

Projektet nominerades till VELUX arkitekttävling 2022.

Översikt


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Arkitektritningar

Produkter som används i projektet

15 x Nordljus

Nordljus 25–90°

En takljuslösning för lutande tak, utbyggnadstak eller sågtak.

Illustration av nordljuslösning - VELUX takljusmoduler Läs mer

Antal moduler: 250

Glas: 16T glas (3-glas isolerglas)

Nordljus 25–90°

En takljuslösning för lutande tak, utbyggnadstak eller sågtak.

Illustration av nordljuslösning - VELUX takljusmoduler Läs mer

Martin Haas

haas cook zemmrich STUDIO2050

Gemensamhetsutrymmen är utformade för att använda naturligt ljus på bästa möjliga sätt, oavsett det är längs fasaden eller via ett atrium.

Juryns utlåtande, VELUX arkitekttävling, 2022

Under en imponerande timmerstruktur har arkitekter skapat ett varierat kontors- och kommunikationslandskap, som badar i dagsljus från takljusmodulerna. Trots byggnadens enorma djup skapar det här nästan en känsla av att vara utomhus. Det här intrycket stöds av en extremt modern klimattanke som förlitar sig på naturlig bärkraft och korsventilation för att minimera de tekniska behoven och energikraven i byggnaden.

Hållbart koncept för klimat, ljussättning och ventilation

Komfortvärme och luftkvalitet inomhus stöds av mekanisk ventilation, medan komponentaktivering är kopplat till ett geotermiskt område. Ett solcellssystem på taket ger basförbrukningen av energi. Takljus stödjer hållbarhet och ger frisk luft vilket gör att man inte behöver förlita sig på luftkonditionering i lika stor utsträckning under varma månader.
Ikon för prisförslag

Få et prisoverslag

Bed om et prisoverslag på din ovenlysløsning

Få ett prisförslag
Projektsupport till takljuslösningar

Vi finns här om du behöver hjälp

Våra takljusmodulsspecialister är beredda att hjälpa dig genom hela processen – från design till installation.

Få projektsupport

Övriga referenser