Biotech-företaget Promega införlivar dagsljuset som en del av byggnadens hållbara design
Ett imponerande 9 000 kvadratmeter stort tak sträcker sig över den nya Promega-byggnaden i Walldorf, Tyskland. Dagsljus, frisk luft och korsventilation tillhandahålls genom takljusmodulerna som en del av ett stort projekt.
Ett atrium fyller den mångsidiga lokalen med dagsljus
Promega kombinerar kontor, logistik och produktionsområden. Ett av projektmålen för arkitekterna på arkitektbyrån haas cook zemmrichs var att den multifunktionella byggnaden skulle rymma en mängd funktioner på flera våningsplan. Promega Corporations dotterbolag verkar nu som en enhet under ett pulpettak som ger dagsljus till över 115 anställda. De kan njuta av ett utrymme med gedigen inredning i trä och flera våningar som badar i dagsljus.
250 takljusmoduler skapar aktiva arbetsmiljöer med dagsljus via atriet i mitten av byggnaden. Atriet ger även människorna i byggnaden en kontakt med naturen utomhus. Det rumsliga konceptet och byggnadens klimattänk gör att dagsljus och frisk luft når djupt ner i byggnaden.
Ett pulpettak med rader av takljusmoduler vända mot norr har monterats för att ge dagsljus utan bländning och släppa in ett mjukt naturligt ljus. Det här innebär att man inte behöver solskydd i taket. Pulpettaket består av en träkonstruktion som täckts på plats. På fasaderna skyddar djupa takutsprång och solskydd mot direkt solljus.
Förutom att byggnadens komponentaktivering utgår från geotermiska sonder och mekanisk ventilation, säkerställer takljusmodulerna en behaglig inomhusmiljö. 3-glasrutor ger ytterligare värmekomfort och ett lågt U-värde vilket minimerar värmeförlusten. De bidrar även till en hållbar design som inkluderar ett solcellssystem på taket för att sänka energiförbrukningen. Flera moduler kan öppnas för att ge en naturlig skorstenseffekt i atriet och bidra till ökad luftcirkulation för att sänka koldioxidnivåerna. Takljus stödjer hållbarhetsmålen avseende frisk luft och gör att man är mindre beroende av luftkonditionering och därmed sänks energiförbrukningen under varma månader.
Projektet nominerades till VELUX arkitekttävling 2022.