Takljusmoduler bidrar till hållbar design
I Köpenhamn har den nästan 100 år gamla Grøndalsvængets skola genom gått en renovering och ombyggnation för att skapa ytterligare utrymme för sport, musik och studier. Det här hållbara projektet inkluderar en renovering av den befintliga huvudbyggnaden samt två nya byggnader. De här byggnaderna har utformats för att transformera utbildningslokaler. Takljusmoduler har installerat för att transformera byggnaden och optimera dagsljus och frisk luft samt stimulera eleverna i byggnaden.
Byggnader med hållbara mål
JJW Arkitekters hållbara designplaner resulterade i att 250 000 tegelstenar från området återanvändes. På så sätt kunde man bevara stilen och historien som finns i området. Beslutet togs för att säkerställa att byggnadens stämde överense med det uttryck och den arkitektur som finns i närområdet. Detta gjorde med hjälp av de återanvända tegelstenarna från ett närliggande sjukhus.
Det installerades 77 Nordljus för att säkerställa att dagsljus är tillgängligt i hela den nya skolbyggnaden. Genom att få in dagsljus via taket samt fasaden behöver man icke vara lika beroende av elektrisk belysning. Naturlig ventilation minskar behovet av mekanisk ventilation under varma månader och hjälper till att sänka koldioxidnivåerna.
Dagsljus och ventilation har sänkt elförbrukningen vilket är i enligt målen för hållbarhet. Det speglar skolans värderingar där fokus ligger på att ha en innovativ syn på studier. Över 300 elever och 25 anställda kan nu njuta av fritidsaktiviteter, moderna klassrum och inbjudande gemensamma utrymmen i de två nya byggnaderna.
Aktiva utrymmen förvandlade av dagsljus
I nybyggnationen har en känsla av utrymme och harmoni skapats med hjälp av dagsljus och ventilation. Med takljusmodulerna som är vända mot norr kan människorna i byggnaden njuta av en naturligt dagsljus utan överexponering av solljus. Minskad bländning gör det tryggare och trevligare för eleverna att engagera sig i sporter, till exempel gymnastik och volleyboll.
Innan utbyggnaden såg man en brist på koncentration och fokus hos eleverna. Möjligheten för lärarna att arbeta effektivt med digitala whiteboards påverkades av överexponering av sol under vissa stunder på dagen. Hettan kunde också vara ett problem under varma månader vilket ledde till högre kostnader till följd av bristen på naturlig ventilation i huvudbyggnaden. Detta ledde till att man valde Nordljus till två nya byggnader.
Flera takljus kommer med integrerade rullgardiner för hantering av inomhusmiljön. Dagsljus och frisk luft genom taket gör att människor i byggnaden mår bättre och i mindre utsträckning slipper exempelvis huvudvärk och trötthet. Istället kan de fokusera i längre perioder.