{{curreentCase.CaseSelected.Header}}

En utställningshall med dagsljus och ventilation

Egeskov slott är beläget på tjugo hektar i södra Danmark. En vallgrav och renässansfontäner charmar besökare när de går runt på området.

Personalen välkomnar allmänheten året runt för att njuta av utställningar med klassiska bilar, mode och motorcyklar. Men det är långt ifrån allt som erbjuds. Idag kan de historiska ägorna från 1500-talet stoltsera med Europas största museum för friluftsliv.

Vi valde VELUX Commercial till att både ta fram en passande produkt samt stå för installationen. PC-takljusband installerades i den nya utställningshallen, säger chefen för Egeskov slott, Henrik Neelmeyer. Vidare säger han att de ville ha en dagsljuslösning i taket för att utställningshallen skulle hänga ihop med naturen och ha rikligt med naturlig ljus.

Att bygga med dagsljus i åtanke

Egeskov slott har samarbetat med Dansk Camping Union för att visa upp framtiden för utomhuscamping som livsstil samt ge en traditionell tillbakablick på friluftsliv. Neelmeyer ville också ha en flexibel dagsljuslösning som uppfyller dagens prestandakrav, inklusive värmekontroll och rök- och brandventilation (SHEV).

Efter ett samtal med entreprenören Poul Rasmussen A/S blev PC-takljusband från VELUX Commercials det optimala valet. PC-takljusband passade nybyggnationen tack vare lösningens robusta karaktär och designflexibilitet.

”Det var viktigt att produkten har både bra kvalitet och en smart design. När entreprenören föreslog PC-takljusband sa jag till honom att dem köper jag.”

En projektspecifik dagsljuslösning för att föra samman besökarna med naturen

VELUX Commercial gav Neelmeyer och hans team full service – från produktspecifikation till takljusinstallation. Takljusen i polykarbonat motsvarade Neelmeyers projektbudget och de är ett slående inslag för besökarna när de går runt i den 16 meter höga byggnaden. En projektspecifik dagsljuslösning av polykarbonat, med en vinkel på 42°, designades, byggdes och lyftes snabbt upp på taket på utställningshallen.

”Det är ingen hemlighet att hela processen har varit tidskänslig, ingen har byggt ett museum på så kort tid. Vi började med utställningar så fort de sista takljusen installerades”, säger Neelmeyer.

När det blir varmt inne i byggnaden kan takljusen öppnas för komfortventilation. Takljusen ger även rök- och brandventilation vid brand. Den här funktionen uppfyller Egeskov slotts säkerhetsbehov och kompletterar ett tankesätt om ”trygghet i åtanke” vid valet av en specifik dagsljuslösning. Röksensorer installerades också av VELUX Commercial.

Skapa en miljö med riktig wow-känsla för besökarna

Att välja VELUX Commercial som dagsljuspartner krävde tydlig kommunikation med både entreprenör och takljusinstallatör under hela projektets gång. Samordnade leveranser och noggrann planering i varje skede spelade en viktig roll för att kunna färdigställa projektet i tid.
”Vi hade en mycket bra dialog med entreprenören”, säger Neelmeyer, ”men också med VELUX Commercial.”

Idag kan museet för friluftsliv ta emot upp till tusen personer.

”Det första folk säger när de kommer in och tittar upp är ´wow´”, säger Neelmeyer.

Översikt


{{property.PropertyName}}

{{pValue.PropertyValue}}

Produkter som används i projektet

1 x PC-takljusband

Ryggås PC-takljusband

Ryggås PC-takljusband för montering på nocken i takkonstruktioner med hög taklutning.

Läs mer

Längd: 60,0 m. Bredd: 1,6 m.

Ryggås PC-takljusband

Ryggås PC-takljusband för montering på nocken i takkonstruktioner med hög taklutning.

Läs mer

Henrik Neelmeyer

vd för Egeskov slott

Dagsljuset är väldigt viktigt för oss”, säger Neelmeyer, ”särskilt när vår utställning handlar om natur, camping och friluftsliv. Vi behöver naturligt ljus. Vi behöver kunna känna oss sammankopplade med naturen, molnen, solskenet. Takljus fungerar med vårt koncept om att naturen är som en komplett museiupplevelse.

Henrik Neelmeyer

vd för Egeskov Castle

Hela processen har varit tidskänslig. Ingen har byggt ett museum på så kort tid. Vi började med utställningar så fort de sista takljusen installerades.

Price estimate - icon

Få ett prisförslag

Be om ett prisförslag för din takljusmodullösning.

Få ett prisförslag
Projektsupport till takljuslösningar

Vi finns här om du behöver hjälp

Våra takljusmodulsspecialister är beredda att hjälpa dig genom hela processen – från design till installation.

Få projektsupport

Andra referenser