Designa dagsljuslösningar för sportanläggningar


Sportcenter Bertrange med Grillodur dagsljussystem
Sportcenter Bertrange med Grillodur dagsljussystem

Dagsljuslösningar berikar de rekreationsupplevelser människor har när de använder sportanläggningar. Naturligt ljus i en miljö som ger välbefinnande hjälper till att hålla användarna bekväma när de tränar. Gemensamma lokaler utnyttjas bättre när din byggnad har jämnt fördelad belysningsstyrka och massor av frisk luft. En koppling till utomhusmiljön har visat sig förbättra humöret och människors allmänna välbefinnande.

Väl upplysta och ventilerade sportanläggningar hjälper dina kunder att hålla sig aktiva längre. En koppling till utomhusmiljön kan också få människor att använda dina sportanläggningar under vintermånaderna när mängden dagsljusexponering är maximerad under hela dagen. Detta kopplar samman människor med naturen när de tränar och skapar en inbjudande plats.

Fem populära inomhussportanläggningar:

  • Gym
  • Spa och bad
  • Inomhusarenor
  • Paviljonger
  • Bowlingbanor

Krav på belysning för sportanläggningar

I större utrymmen såsom sporthallar kan ljus vara ett problem, särskilt när man använder konstgjord belysning. Detta kan bero på en anläggnings mångsidiga funktioner och sportkrav. Kom emellertid ihåg att kraven på ljusnivå varierar beroende på aktivitet och tävlingsnivå. För en kontaktsport som fotboll krävs vanligtvis en högre nivå av belysning. Detta gäller även om tävlingsnivåerna ökar, vilket är särskilt viktigt när man arrangerar evenemang och aktiviteter från nybörjare till avancerade nivåer.

Externa organisationer och yrkesorgan har tydliga förväntningar när det gäller belysning. En kombination mellan artificiellt och naturligt ljus krävs ofta i designen. Ljus är av stor vikt för att säkerställa att sportaktiviteter förblir roliga. Detta gäller särskilt när föremål rör sig mellan ljusa och mörka utrymmen – en potentiell orsak till skada på egendom eller personskador. Hängande lampor kan också hämma synen, med oönskad bländning när man tittar upp. Men genom att kombinera vertikala fönster och takljuslösningar kan en jämn fördelning av ljuset uppnås.

Minimal luxnivåkrav för de flesta sportaktiviteter:

  • Nivåer på 200 till 300 lux

Maximal luxnivåkrav för de flesta sportanläggningar:

  • Upp till luxnivå 1 000

Ger extra komfort i sportanläggningar

Bländningsreducering är viktigt för att inte blända eller desorientera idrottare. Dagsljuslösningar kan specificeras med halvtransparenta glasrutor eller solskydd för att ge bländning och skuggfri belysning. Detta minskar i sin tur risken för överhettning från direkt solljus under varmare månader. Ventilationslösningar ger extra stöd och hjälper till att kontrollera innertemperaturerna. Fördelen med att tillföra frisk luft förbättrar komfortnivåerna för aktiva människor och ökar prestationer.

Projektspecefikt takljus i polykarbonat på Braywick Leisure Center

Projektspecefikt takljus i polykarbonat på Braywick Leisure Center

Takljus med diffusa glasrutor kan minska ljusreflektion från vatten i simbassänger och hjälpa till att skydda aktörer från flygande föremål, vilket gör att de kan fokusera på en vald aktivitet. Boll- och stöttåliga takljuslösningar finns också tillgängliga. Takljus med låg vikt är idealiska för renoveringsprojekt där ytterligare stöd för tyngre strukturer kanske inte är praktiskt.

Tillgängliga dagsljuslösningar för sportanläggningar

VELUX Commercial erbjuder ett komplett utbud av lösningar för dagsljus och naturlig ventilation. Vi tillhandahåller rökgas- och brandventilation (SHEV) samt support efter projektets slutförande. Nybyggnads- och renoveringsprojekt kan dra nytta av ett brett utbud av lösningar. Dessa inkluderar lanterniner, takljuskupoler och glastak.

På Braywick Leisure Centre i Maidenhead England, levererade VELUX Commercial ett projektspecifikt takljus i polykarbonat. Denna design hade integrerad ventilation till det centrala galleriet och diffust dagsljus. Minimaliseringen av bländning gör att besökare kan se upp med vördnad på dessa fantastiska timmerbågar.

På VELUX Commercial omfattar vår expertis och support produktval, teknisk rådgivning, installation och eftermarknadsservice.

Kontakta oss för att ta reda på hur vi kan supportera dina designmål.

eBook -  Designa dagsljuslösningar för kommersiella byggnader

Relaterade artiklar

Daylight & Architecture

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Terminaler i Nordhavn med takljus i polykarbonat

Dagsljus- och ventilationslösningar bidrar till att skapa attraktiva och bekväma utrymmen av hög kvalitet att tillbringa tid i. En rad takljuslösningar finns tillgängliga för att maximera exponeringen för naturligt ljus i offentliga byggnader.

Modulära takfönster ger komfortventilation och naturligt ljus i klassrum och gemensamma utrymmen på Peder Lykke-skolan. Foto: ITCHY.

Vi vet alla att det bästa motgiftet mot "vinterdepp" är en paus i ett varmare, soligare klimat, helst med vita sandstränder och klarblått vatten.

Takljusinstallationer hos Otto Shuner AG uppifrån

Att maximera tillgången till dagsljus i din industribyggnad har flera fördelar. Bra dagsljus ökar komforten, hälsan och produktiviteten bland dina anställda. Bra dagsljusdesign kan också hjälpa dig att göra säkerhet till en operativ prioritet. Oavsett om det gäller ett lager, en fabrik eller ett huvudkontor — VELUX Commercial kan hjälpa dig att välja den säkraste lösningen.

Sophie Amalie Gaarden med glaspanelsinstallation

Att tillföra dagsljus i vårdbyggnadsdesignen har flera fördelar. Bra dagsljus kan hjälpa till med patientens återhämtning och förbinder människor med utomhusmiljön. Detta är särskilt viktigt för patienter som tillbringar långa perioder med att återhämta sig från behandling eller operationer. Men det hjälper också medarbetarna att känna sig mer bekväma i krävande roller. Under vintermånaderna kan människor som lider av (SAD) förbättra humöret genom att maximera sin exponering för naturligt ljus. Fönster och glastak kan spela en viktig roll för positivitet, hälsa och produktivitet.

Jumbo Food Market med takljussystemet Vario Therm

Butiker som konkurrerar med onlineköpare måste maximera kundupplevelsen. Butiksytor med naturligt dagsljus ger kunderna en mer komplett shoppingupplevelse. Bra dagsljus skapar också en trevlig miljö för medarbetarna. Naturligt ljus skapar ett bekvämt utrymme som är inbjudande att tillbringa tid i. Takljuslösningar kan vara kostnadseffektiva och har potential att minska den artificiella energiförbrukningen.