Dagsljuslösningar för hotell och konferenscenter


Bodmin Jail Hotel med glaspanel som ryggås
Bodmin Jail Hotel med glaspanel som ryggås

Det finns flera fördelar med dagsljus i hotell- och konferenscenterprojekt. En av dem är att gäster och besökare får en bättre upplevelse i mer naturliga gemensamma utrymmen. En annan är att personalen samtidigt får förbättrad tillfredsställelse och ökad produktivitet.

Hotell är multifunktionella och har flera funktioner och syften. Ett rum, reception, restaurang, fritidsrum, kök och bar är bara några vanliga utrymmen. Moderna byggnader kräver ofta arkitektonisk innovation, men historiska byggnadsrenoveringar är också populära inom hotelldesign. Dagsljuslösningar kan stödja en optimal hantering av både naturligt och artificiellt ljus.

Artificiellt ljus och energianvändning på hotell

Gemensamma hotellutrymmen är ofta fulla av rörelse. Kraven på belysningsnivån kommer att variera beroende på specifika landsbaserade bestämmelser. Ventilation och termisk komfort är också överväganden när du bedömer dina alternativ för dagsljus. Artificiell belysning står för 15 % till 45 % av elförbrukningen på mindre hotell och restauranger. Naturligt ljus kan hjälpa till att minska denna siffra.

En ökning av energiförbrukningen är särskilt utbredd i gemensamma dygnet runt-utrymmen. I en hotellmiljö med 65 rum kan till exempel traditionell korridorbelysning förbruka 1 000 kWh per dag. I lobbyn kan den nå en topp på 370 kWh per dag. Sovrum förbrukar cirka 350 kWh per dag användning (källa: ec.europa.eu).

RAI-konferenscenter med sticksysteminstallation

RAI-konferenscenter med sticksysteminstallation

Fördelarna med dagsljus i hotellbyggnader

Att minska energiförbrukningen minskar driftskostnaderna. Takljuslösningar erbjuder ett hållbart alternativ med naturliga ljuslösningar byggda för långvarig användning. Som företagare kan du välja att installera dagsljuslösningar som en del av din budget- och miljöstrategi. Dagsljus lyser emellertid också upp gemensamma utrymmen och tillför naturlig charm. Naturligt ljus förbättrar också sömnmönster och återhämtning av kroppen efter långa flygningar till nya tidszoner – en extra förmån för resenärer.

Ett urval av dagsljuslösningar för hotell och konferenscenter

Monolight-produkt

Monolight-produkt

Utseendet och känslan du väljer för ditt hotell eller konferensutrymme kommer att påverka designritningarna. Stora utrymmen har ofta oregelbundna öppettider och multifunktionella syften. Detta kan innefatta affärskonferenser, bröllop och sociala evenemang. Men utmaningarna är konsekventa. Ofta uppstår uppvärmningsproblem eftersom ett stort antal människor upptar ett visst utrymme. Innovativa ventilationslösningar kan ge komfort till större utrymmen som gästerna regelbundet upptar. 

Green Solution House illustrerar fördelarna med att introducera dagsljus till ett hotell och konferenscenter. Varje komponent i byggnadsdesignen har bidragit till cirkulär hållbarhet. Dagsljus spelade en viktig roll för att förverkliga ett så innovativt och ambitiöst projektresultat. 196 ryggåsmoduler skapar ett fantastiskt atrium.

Om VELUX Commercial

På VELUX Commercial är vi stolta över att förse dig med glastakslösningar för alla typer av hotellbyggnader. Vi erbjuder även support som sträcker sig längre än projektavslut. Vår expertis och support täcker produktval, teknisk rådgivning och installationssupport, samt service och underhåll. Kontakta oss för att ta reda på hur vi kan supportera ditt nästa projekt.

eBook -  Designa dagsljuslösningar för kommersiella byggnader

Relaterade artiklar

En yttre vy av kontoret i Appèl

Dagsljus- och ventilationslösningar kan förbättra produktiviteten, komforten och välbefinnandet för kontorsanställda. Dagsljus är också energieffektivt och kostnadseffektivt, vilket minskar beroendet av artificiell belysning. Läs vår e-bok: Överväganden vid renovering av takljus i kommersiella byggnader för att få reda på mer om dagsljusets inverkan på människor i kommersiella byggnader.

Utöver våra hem tillbringar vi det mesta av vår tid på jobbet. Sedan den digitala tidsåldern började har arbetsplatserna gått över till kontorsbaserade miljöer. Det går ändå fortfarande att bibehålla en koppling till utomhusmiljön med bra dagsljusdesign.

Sportcenter Bertrange med Grillodur dagsljussystem

Dagsljuslösningar berikar de rekreationsupplevelser människor har när de använder sportanläggningar. Naturligt ljus i en miljö som ger välbefinnande hjälper till att hålla användarna bekväma när de tränar. Gemensamma lokaler utnyttjas bättre när din byggnad har jämnt fördelad belysningsstyrka och massor av frisk luft. En koppling till utomhusmiljön har visat sig förbättra humöret och människors allmänna välbefinnande.

Daylight & Architecture

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Terminaler i Nordhavn med takljus i polykarbonat

Dagsljus- och ventilationslösningar bidrar till att skapa attraktiva och bekväma utrymmen av hög kvalitet att tillbringa tid i. En rad takljuslösningar finns tillgängliga för att maximera exponeringen för naturligt ljus i offentliga byggnader.

Modulära takfönster ger komfortventilation och naturligt ljus i klassrum och gemensamma utrymmen på Peder Lykke-skolan. Foto: ITCHY.

Vi vet alla att det bästa motgiftet mot "vinterdepp" är en paus i ett varmare, soligare klimat, helst med vita sandstränder och klarblått vatten.

Takljusinstallationer hos Otto Shuner AG uppifrån

Att maximera tillgången till dagsljus i din industribyggnad har flera fördelar. Bra dagsljus ökar komforten, hälsan och produktiviteten bland dina anställda. Bra dagsljusdesign kan också hjälpa dig att göra säkerhet till en operativ prioritet. Oavsett om det gäller ett lager, en fabrik eller ett huvudkontor — VELUX Commercial kan hjälpa dig att välja den säkraste lösningen.