Dagsljuslösningar för flygplatser och tågstationer


Det är en utmaning för arkitekter att designa med dagsljus på flygplatser och tågstationer. Dock är det mycket positivt för människor som ofta använder dessa välbesökta utrymmen att vistas på platser med mycket dagsljus. Pendlare känner sig ofta frustrerade eller överväldigade på flygplatser eller tågstationer men med bra dagsljusdesign kan detta förändras.

Att ta hänsyn till personalens och pendlares välbefinnande kan vara omvälvande. Genom att implementera dagsljuslösningar i gemensamma utrymmen kan mer dagsljus spridas, vilket förbättrar välbefinnandet och de anställdas produktivitet samt ökar byggnadens energieffektivitet. Bra dagsljus kan också öka den tid människor tillbringar i byggnaden.

Förändringar i ljuskrav för reseinfrastruktur

Pendlare och passagerare kräver komfort och stimulans när de vistas i gemensamma utrymmen. Dessa behov har uppmärksammats av byggare och myndigheter. När det gäller renovering och nybyggnation bör innovativa lösningar leda designen.

Butiksytor och hotellentréer återspeglar i allt högre grad en förändring i konsumenternas behov. Naturligt ljus skapar ett välkomnande och luftigt utrymme som är inbjudande för konsumenterna. Detta har potentiella intäktsfördelar för företag och förbättrar människors välbefinnande. Bra dagsljus hjälper också till med säkerheten på livliga platser där CCTV inte finns.

Artificiell ljusreduktion i gemensamma utrymmen

Tillgång till ordentligt med dagsljus minskar elanvändningen. Diffusa dagsljuslösningar kan också minimera bländning. Detta gör det möjligt för företag att arbeta mer utan konstgjord belysning.

VELUX Commercial levererar hållbara och innovativa dagsljuslösningar till flygplatser och tågstationsprojekt. Almere Centrum-tågstationen i Nederländerna har ett ambitiöst projektmål som innebär att dem vill vara den grönaste tågstationen i landet. I projektet installerade takljuslösningar samt över 1200 solcellstakpaneler. Den kompletta och expansiva renoveringen innehöll bland annat 126 byten av takljuskupoler.

Specificerade dagsljus- och ventilationslösningar för högtrafikerade offentliga utrymmen

VELUX Commercial har en rad lösningar tillgängliga. Dessa inkluderar lanterniner, takljuskupoler och glastak. Vi tillhandahåller designflexibilitet och erbjuder en rad tillbehör för att uppfylla dina behov, inklusive rökgas- och brandventilation (SHEV).

Hos oss får du support under hela projektet. Supporten sträcker sig från produktval till teknisk rådgivning, installation och eftermarknadsservice. Vi hjälper till att se till att ditt projekt håller sig på rätt spår. Vår expertkunskap och kontinuerliga support gör VELUX Commercial till din föredragna partner för dagsljus- och ventilationslösningar.

eBook -  Designa dagsljuslösningar för kommersiella byggnader

Relaterade artiklar

Bodmin Jail Hotel med glaspanel som ryggås

Det finns flera fördelar med dagsljus i hotell- och konferenscenterprojekt. En av dem är att gäster och besökare får en bättre upplevelse i mer naturliga gemensamma utrymmen. En annan är att personalen samtidigt får förbättrad tillfredsställelse och ökad produktivitet.

En yttre vy av kontoret i Appèl

Dagsljus- och ventilationslösningar kan förbättra produktiviteten, komforten och välbefinnandet för kontorsanställda. Dagsljus är också energieffektivt och kostnadseffektivt, vilket minskar beroendet av artificiell belysning. Läs vår e-bok: Överväganden vid renovering av takljus i kommersiella byggnader för att få reda på mer om dagsljusets inverkan på människor i kommersiella byggnader.

Utöver våra hem tillbringar vi det mesta av vår tid på jobbet. Sedan den digitala tidsåldern började har arbetsplatserna gått över till kontorsbaserade miljöer. Det går ändå fortfarande att bibehålla en koppling till utomhusmiljön med bra dagsljusdesign.

Sportcenter Bertrange med Grillodur dagsljussystem

Dagsljuslösningar berikar de rekreationsupplevelser människor har när de använder sportanläggningar. Naturligt ljus i en miljö som ger välbefinnande hjälper till att hålla användarna bekväma när de tränar. Gemensamma lokaler utnyttjas bättre när din byggnad har jämnt fördelad belysningsstyrka och massor av frisk luft. En koppling till utomhusmiljön har visat sig förbättra humöret och människors allmänna välbefinnande.

Daylight & Architecture

While the science of well-being is relatively nascent, the UK Government’s ‘Foresight’ project sheds a great deal of light on five factors that have a proven effect on well-being¹, leading to the definition of the Five Ways to Well-Being (connect, keep active, take notice, keep learning, give).² The question remains, though, how do we design buildings that can positively affect on these five parameters?

By Koen Steemers, Professor of Sustainable Design and has been Head of the Department of Architecture at the University of Cambridge

Terminaler i Nordhavn med takljus i polykarbonat

Dagsljus- och ventilationslösningar bidrar till att skapa attraktiva och bekväma utrymmen av hög kvalitet att tillbringa tid i. En rad takljuslösningar finns tillgängliga för att maximera exponeringen för naturligt ljus i offentliga byggnader.

Modulära takfönster ger komfortventilation och naturligt ljus i klassrum och gemensamma utrymmen på Peder Lykke-skolan. Foto: ITCHY.

Vi vet alla att det bästa motgiftet mot "vinterdepp" är en paus i ett varmare, soligare klimat, helst med vita sandstränder och klarblått vatten.